PARATRĂSNETE CU DISPOZITIVE DE AMORSARE

Cu toții am sesizat în ultimii ani că numărul fenomenelor meteorologice extreme s-a înmulțit, furtunile însoțite de descărcări electrice pe timpul perioadelor de primăvară, vară, toamna, crescând în intensitate și frecvență. Prin urmare, nevoia de instalaţii performante de protecţie împotriva trăsnetului (IPT) a crescut.

Venind în întâmpinarea nevoilor clienţilor, marii producători din domeniu au dezvoltat dispozitive de captare a trăsnetelor, care să asigure protecții cu eficienţă de până la 98%-99% (100% încă nu există), cu circuite electronice integrate, capabile sa transmită în avans o undă ionizată de captare a trăsnetelor (ceea ce prin tija clasică Franklin nu se realizează). Aceste dispozitive, cunoscute sub denumirea Paratrăsnete cu Dispozitive de Amorsare, pe scurt şi PDA (sau Early Streamer Emmision în limba engleză) au forma eliptică sau ovală şi conţin de regulă un concentrator de energie în partea superioară. Paratrăsnetele PDA se montează în vârful unui catarg, fie într-o instalație nouă, fie într-una deja existentă (prin montarea unor adaptoare de fixare pe catargul vechi).

Printre avantajele pe care le prezinta paratrăsnetele tip PDA (cu avans de amorsare) sunt:

– eficienţă de până la 99%;
– înălțimi mai mici de montaj;
– raze mult mai mari de protecţie;
– durata de viață de cel puţin 25 de ani.

Un criteriu important când vine vorba de alegerea unui PDA este avansul de amorsare (timpul cu care un PDA captează mai repede un trăsnet în comparație cu tija clasică Franklin, ţinând seama că viteza de propagare a unui trăsnet este de cca. 0,9 – 1 m/µs). Acest avans de amorsare este de regulă cuprins între 10µs şi 60µs. Cu cât avansul de amorsare este mai mare, cu atât paratrăsnetul este mai performant şi implicit asigură o protecţie de nivel ridicat pe o rază mai mare. Prin urmare, se poate spune ca un PDA de 60µs echivalează cu o tijă clasică montată la o înălţime de 60m, ambele pornind de la acelaşi nivel.

Componența standard a unei instalaţii de protecţie la trăsnet este:

(a) Dispozitivul de captare (PDA), împreună cu catargul pe care se montează şi sistemul de fixare pe clădire/stâlp.
(b) Coborârea (conductorul tip platbandă sau rotund) şi clemele aferente de fixare pe clădire (acoperiș, pereți)
(c) Priza de pământ formată din conductorul (de regula tip platbandă), teaca de protecţie conductor, țărușii de împământare, clemele de fixare platbandă de ţăruşi.

Joncțiunea dintre coborâre şi priza de pământ se realizează printr-o piesa de separație (cutie control joncțiune), a cărui rol este de a separa şi de a permite efectuarea de măsurători de determinare a rezistenţei de dispersie a prizei de pământ. În circuit se poate monta şi un contor de descărcări.

Înainte de a alege o configuraţie de IPT, insistăm sa acordați atenţie deosebită următoarelor detalii:

(1) Tipurile de materiale ce intra in componenta unui IPT diferă, iar unele metale (ex: cupru si aluminiu) puse în contact direct produc efectul de coroziune galvanică, ceea ce conduce în timp la întreruperea circuitului (a căii de scurgere a curentului către pământ), fapt ce poate avea consecințe dezastruoase. PUNEŢI ÎNTREBARI, INFORMAŢI-VĂ ÎNAINTE DE A LUA DECIZIA FINALĂ.

(2) Oţelul zincat este o soluţie de compromis între asigurarea unei protecții adecvate si preţul de achiziţie. Trebuie să fiți conştienţi însă de faptul că oțelul este greu de modelat (montaj anevoios pentru clădiri complexe arhitectural) şi are o rezistivitate electrică mult mai mare decât cea a cuprului, iar această ultimă caracteristică este cea mai importantă atunci când se ia în discuție protecţia la trăsnet. MAI IEFTIN NU ÎNSEAMNĂ MAI BUN

(3) Prin definiție paratrăsnetele PDA sunt adevărate captatoare de trăsnet. A monta un paratrăsnet PDA şi a realiza o instalație de protecţie împotriva trăsnetului cu materiale de proastă calitate sau subdimensionate (care pot duce în timp la întreruperea căii de scurgere a curentului) poate fi mai periculos decât absența unui paratrăsnet pe o clădire. ESTE SUFICIENT CA TRĂSNETUL SĂ LOVEASCĂ O SINGURĂ DATĂ CA SĂ PRODUCĂ DAUNE CE NU POT FI RECUPERATE.

Membru Afacerist.ro : paratrasnet, paratrasnete ilfov

Formular de date privind construcția protejată

Pentru a putea calcula zona de protecție a PDA vă rugăm să ne transmiteți următorul formular completat cu datele de referință ale aplicației (construcției)

Formular date